Verlichting in een kantooromgeving, een bedrijfspand of een woning omvat vaak bijna de helft van de kosten voor energievoorziening. Het is dus zeker aan te raden om jouw verlichtingsplan eens goed onder de loep te nemen. Het milieu én je portefeuille zullen je dankbaar zijn!
Verlichtingsbesparing is niet alleen maar zorgvuldiger omgaan met het aan- en uitschakelen van lampen. Hoewel het natuurlijk ook zeker een goede stap is in de juiste richting, zal je daarmee het energieverbruik niet substantieel naar beneden halen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden die wel meteen resultaten laten zien. We zetten de meeste voorkomende besparingsmogelijkheden voor je op een rijtje.
Sinds 2009 worden in Europa alle gloeilampen en andere lampen met hoge verspillingswaarde vervangen door energiezuinige lampen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, namelijk:
o De verbeterde gloeilamp met energielabel B
o Lampen met lichtdioden (LED)
o Spaarlampen / fluoriscentie lampen
o Inductieverlichting
Het is belangrijk te weten dat deze lampen, na gebruik, niet bij het gewone huisafval mogen worden afgevoerd. Je moet ze inleveren bij een winkel die dergelijke lampen verkoopt, of je kan ze binnenbrengen op een speciaal inzamelpunt. Van Eck zamelt als partner van Wecycle de door ons vervangen afgedankte lichtbronnen in en is doordoor zeker van een optimale recycling.
Door het gebruik van energiezuinige armaturen zal je energieverbruik lager zijn dan bij het gebruik van conventionele armaturen. Dit heeft te maken met de gebruikte materialen / techniek zoals de toegepaste lichtbron, spiegel en voorschakelapparatuur. Dankzij een vernuftige toepassing van efficiënte technieken wordt de lichtverdeling aangepast, waardoor minder energie zal worden verbruikt. Er wordt daarbij geen enkele afbreuk gedaan aan de lichtkwaliteit.
In heel wat gebouwen en ruimtes, zijn er grote glaspartijen aanwezig. Hierdoor is er een natuurlijke lichtinval. In dat geval is het zeker de moeite waard om een daglichtafhankelijke verlichtingsregeling toe te passen. Afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijke lichtinval zal gekozen kunnen worden voor dimmen (een traploze regeling van de lichtstroom) of een alles-of-niets verlichtingsregeling (aan/uit). Het grote verschil tussen beiden is dat de eerste optie minder opvallend is voor de aanwezige personen in de ruimte.
Er zijn tal van voorbeelden te noemen van ruimtes waarin een hele dag verlichting ingeschakeld is, terwijl er slechts sporadisch iemand aanwezig is. In de resterende tijd spreken we dan van overbodig energieverbruik dat met een eenvoudige aanwezigheidsdetectie makkelijk en doeltreffend kan worden aangepakt. Streef ernaar om enkel dan energie te verbruiken als het echt nodig is.
Van Eck realiseert energiebesparingen door de inzet van duurzame lichtoplossingen. Wilt u meer informatie of een voorstel voor energiebesparende verlichting incl. uitgewerkte exploitatie overzicht neem dan contact met ons een van onze projectleiders.